mandag 7. november 2011

mail fra Kristin

 Kjære Jorunn og alle dine flittige strikkere fra landet rundt!
Regntiden er over og over elven kom 40 pakker som flømmer over av flotte tepper fra dere. De forteller om mange flittige hender som tenker på barna her i Okhaldhunga. Takk for den omtanke og kjærlighet de bærer med seg fra dere! 
 En nybakt mamma kommer rett fra fødestuen med sin førstefødte. Barnet er det største i år, hele 4250 gr.! Gjennomsnittvekt her er 2900 gr. for nyfødte. Med et så stort barn trengte hun den fødselshjelp hun kunne få. Hjemme kunne blødningen blitt livstruende.

Mammaen har bodd på mødreventehjemmet i snart to uker i påvente av fødselen. Bedre å komme før riene setter i gang når du har mange timer å gå til sykehuset. Sist år var det 219 gravide som bodde der før fødselen!
Utslitt, men takknemlig var hun både for eget liv, barn og et flott lappeteppe fra de ukjente venner av barna her.
*
Det siste året så har det vært gratis å føde på sykehuset. Det er det mest helsebringende i kampen for å få ned mødredødelighet. Men det koster for andre! Den nepalske stat tilbakebetaler ca 2/3 av hva en fødsel eller et keisersnitt koster. Men det resterende blir betalt fra pasientstøttefondet. Det er gledelig at antall fødsler øker, sist år var det 520 fødsler, mot 279 fødsler året før. Til sammen så har pasientstøttefondet brukt ca 90.000 kr i støtte til fødsler. Dette fondet er også Normisjon med å støtte.  

Men dette sykehuset har jo ikke bare fødsler, her er alt som kan oppstå i en befolkning på 200 000 mennesker, - og det er ikke lite.
Særlig er det alltid mye lungebetennelse blant små barn.

Dette lille barnet på 3 måneder har lungebetennelse og hoster hele tiden mens mor bærer bekymret rundt på henne. Jeg kunne se på morens ansikt at barnet ikke hadde snudd om på bedringens vei ennå. Det var godt å kunne surre henne inn i et av teppene fra dere! Hun hadde født hjemme og hadde ikke fått gleden av et lappeteppe før.
Alle barn som er under 12 kg får gratis behandling. Sammen med gratis fødselshjelp, så har dette blitt et godt sykehus for mødre og barnehelse.
Siden nå veier bygges ut, strømmer pasientene inn. Vi har tatt i bruk ”Training Hall” som pasientrom. Det er altfor trangt til de mest alvorlig syke pasientene og til barselskvinnene som vi må legge rundt blant alle andre pasienter også. Vi har et stort behov for bedre plass og en renovering av hele sykehuset. Nå har vi fått Ingeniør Magne Vestøl som skal følge dette arbeidet på faglig vis og Normisjon stiller seg bak oss og vil arbeide for å få inn midler.
Det er et stort løft som vi trenger mange hender til. Om noen av dere som har strikket Okhaldhunga under huden vil være med å hjelpe befolkningen her, så er det mulig. Normisjon har et prosjekt nummer som kan føre midlene rett fram til utbyggingen.
Da brukes Normisjons kontonummer1503.02.13537
Overføringen må merkes: ”Fond Okhaldhunga sykehus. Prosjektnummer: 118.15.354”
Gud velsigne dere alle for det gode dere strikker sammen mellom folk!
Hilsen Kristin

3 kommentarer:

 1. Så kjekt med oppdateringar frå sjukehuset :)
  Eg er ammehjelper og over gjennomsnittet oppteken av amming. Kordan er ammestatusen i Nepal? Er det ammehjelp å få i Okhaldhunga for dei som treng det? Merker de stor skilnad på helsa til barn som ammast og på dei som av ein eller annan grunn ikkje blir det?

  SvarSlett
 2. Flott rapport fra Nepal;-) Info om konto og penger til sykehuset tar æ med på julemesser og lar folk bidra med en skjerv hvis de ønsker!

  SvarSlett
 3. Går pengene uavkortet til (utbygging av) sykehuset hvis man sender penger dit?
  Hvordan kan man gi økonomisk støtte til sendingen av tepper (portoen)?

  SvarSlett

legg gjerne igjen en hyggelig melding.

Spørsmål vil bli svar på så snart som mulig
med oppdatering i teksten :)