fredag 10. september 2010

info om nepalteppeprosjektet

Kristin og Erik Bøhler arbeider på Okhaldunga sykehus i Nepal. Nepal er et land med høye fjell og kalde vintre og sykehuset de jobber ved ligger høyt oppe i fjellene. De gjør et fantastisk arbeid ved sykehuset. Erik som lege og Kristin med alt mulig. Vi støtter sykehuset med å sende ulltepper til dem. Det begynte med at Kristin spurte oss i barneforeningen om ungene kunne strikke hver sin lapp så vi kunne sende et lappeteppe til Nepal. Vi sendte et teppe fra barneforeningen og deretter ballet det på seg. Det har nå blitt sendt over hundre tepper til Sykehuset, men så lenge behovet er der trenger de kontinuerlig varme ulltepper. Inneliggende pasienter som trenger varme eller har vanskeligheter med å få på seg klær pga skade får teppe, og når babyer blir født på sykehuset og mødrene ikke har klær til barnet sitt så får de et ullteppe som er strikket i Norge. Det har etterhvert kommet mange lapper og tepper innom min mor som styrer med prosjektet. Lappene har blitt sydd sammen til tepper og deretter sendt avgårde til Nepal.
til dere som er glade i å strikke, har noe ULL-garnrester i en krok og kjenner at dere vil bidra:


Hele lappetepper:
Vi har tidligere oppmuntret folk til å sende lapper, remser og tepper. Vi har nå fått inn så mange lapper og remser at vi har arbeid for flere år fremover med å sy sammen. Vi har derfor nå måtte begrense prosjektet til å kun gjelde hele lappetepper. Lappetepper er stødigere enn tepper som er strikket som ett stort stykke da sømmene mellom lappene gjør teppet stødigere. 

Det viktig at tepper er:

1. av ull som isolerer og ikke blir kaldt når det blir fuktig
2. stødig i strukturen. Da blir det ikke strukket så lett alle veier.
3. er stort så det kan tulles rundt babyen flere ganger + at barnet kan bruke det også når det vokser til.
Lappetepper:
Garntype:     Halvtykt ullgarn, f.eks koftegarn o.l. (ikke sokkegarn)
                     Babyull: strikk med dobbelt garn
                     Svært tykt garn: unngå det svært tykke garnet, uegnet til babyer
Størrelse:    100-110 cm i firkandt. Det er ikke problem om det er større.
Utførelse:    Strikk lapper eller "lappe-remser". Bruk begynning og avslutningstrådene til sammensyingen. Det gjør teppet mer solid. Fest godt. Avslutt teppet med en heklekandt rundt. Teppene får røff behandling i bruk og må være solide.
 
Farge: Nepaleserene er fargeglade folk og det er herlig med spreke farger. (hvit er dødens og sorgens farge i Nepal og er derfor ikke så aktuell farge å strikke tepper med. Er ikke så stas å kle hvitt på nyfødt baby der. Er ok med noen hvite lapper innimellom, men ikke helt hvite tepper)

*
Det er like fantastisk hver gang det kommer tepper i posten eller på døren. Da vet vi at det hjelper, varmer og gleder noen på Okhaldunga Sykehus.

Jeg håper noen av dere lar seg inspirere til å finne frem ull og pinner for å varme og glede andre.

Tepper kan sendes til;
Jorunn Aadland Dørdal
Nordre Gommershaugen 1 B
5254 Sandsli

Legg gjerne ved navn og mailadresse. Vi liker å gi tilbakemelding til dem som bidrar om at teppene er på vei.

For dem som har strikket mange tepper eller er flere som sender sammen kan like gjerne sende direkte til Nepal som til Jorunn. Send henne gjerne en mail for å få adresse og fremgangsmåte.
Ønsker dere ytterligere informasjon kan dere sende en mail til ; jorunndordal@hotmail.com eller kikke innom sidene til normisjon.nohttp://www.normisjon.no/index.php?kat_id=5017
Ønsker dere å støtte utsendingen av teppene kan dere enten legge ved noen penger med lappene eller sende en mail så kan dere få kontonummer til min mor som sender pakkene.

Ønsker dere å støtte sykehuset økonomisk så følg lenken her.

-og om noen skulle ha en pakke ballonger liggende så er det velkomment å sende med ; )

50 kommentarer:

 1. Jeg ble oppmerksom på dette prosjektet via strikkeforumet på tettinntil.no. Og jeg vil gjerne være med og bidra. Både venninnegjengen, arbeidskollegaer og andre har også sagt de vil bidra så håper å få sendt noen tepper til dere i vinter.
  Dere gjør en fantastisk innsats!

  SvarSlett
 2. Fantastisk prosjekt. Skal jammen meg se om ikke jeg kan få rusket opp i garnkurven utover våren :D

  SvarSlett
 3. Hei hei:) vi er en ammehjelpsgruppe fra Biri som har falt for ideen deres og vi har nå snakket om å legge frem strikkesaker og garn og starte på lapper og legge ut på venterommene til legesentrene lokalt og tannlegekontorene. vi er mange damer som engasjerer oss så jeg kan tenke meg det blir noen lapper av dette, evnt ferdige tepper. Du hører mer fra oss!!

  SvarSlett
 4. Ja, dette er noko alle kan klare så sant dei kan strikke - og alle har vel litt garnrester :-) lapper kjem. Er jo flott å kunne bidra med varme teppe til nyfødde - tek av meg hatten for ildsjeler som går i front og får ting til å skje :-) Lykke til vidare med prosjektet - håper det kjem inn masse lapper :-)))

  SvarSlett
 5. Hørte om dette prosjektet nå på nyåret. Fikk adressen på bloggen på Facebook i dag av noen andre. Skal ikke se bort fra at det kommer noen lapper fra Bodø.
  Stå på :D

  SvarSlett
 6. Kjempeflott prosjekt!! Denne er lagra på favoritter, så skal eg nok sjå om eg ikkje kan strikke nokre.

  SvarSlett
 7. Kjempeflott! Eg har nevnt det i bloggen min i dag, og skal strikke nokon lapper!

  SvarSlett
 8. Har spredd dette budskapet både på bloggen min og facebook; flott prosjekt!
  Fant i går litt restegarn i kurven, og fikk i dag strikket en liten remse med lapper som sendes sørover ganske snart. Håper de kan komme til nytte!

  Hilsen Janne

  SvarSlett
 9. kjempe fint prosjekt :) har lagt ut link på profilen min på facebook i håp om at flere snapper dette opp :)

  har akkurat blitt mamma. så har masser av tid som går til svært lite når vesle jenta sover :) hvorfor ikke bruke tiden på å hjelpe andre små nøster å folk som trenger det. dette hiver jeg meg med på! :D

  <3

  SvarSlett
 10. Det hær blir æ garantert med på :-) Bort med alt anna strikkearbeid, nu blir det lappa juhhuuu

  SvarSlett
 11. Hei bare lurte på om ma kan bruke garn i ulike tykkelse hvis str.stemmer på lappene dvs.ca 15x15cm? kunne godt tenke meg å delta!

  Solveig
  vmpeder@gmail.com

  SvarSlett
 12. Dette tenner jeg også på. Deler på face med mine venner :-))

  SvarSlett
 13. Dette var eit fint tiltak. Skulle gjerne vore med og strikka teppe om skuldra kom seg så eg kunne bruke pinnane igjen.

  SvarSlett
 14. dette er jeg gledlig med på.

  SvarSlett
 15. Så herlige mennesker som har kommet opp med noe så flott, hadde jeg kunnet strikket så hadde jeg begynnt med engang men det gir en utrolig innspirasjon til å lære det.

  Stå på, dere har varmet mange menneskers hjerter og flere blir det.

  SvarSlett
 16. Hei.
  For et flott prosjekt. Hiver meg rundt å strikker lapper. Legger også en link på Facebook sida mi, der er det mange strikkeglade mennesker.

  SvarSlett
 17. Hei :)
  Supert opplegg og idè !!!
  Bare lurte på om garntykkelse og pinnetykkelse har noe betydning ?

  Hilsen Marianne :)

  SvarSlett
 18. Jeg lurer også på dette med garn og pinnetykkelse. Fint om noen kan svare på dette. Det er jo enorme forskjeller på garn selv om det er 100% Ull.

  SvarSlett
 19. jeg har akkurat fått begynnt på min første lapp og bruker pinne nr. 3,5 og mor aase garn (23 masker= 10 cm) la opp 32 masker som passer min strikkefasthet..Lykke til og prøv dere fram..

  SvarSlett
 20. Jeg har sendt mail,men den kom i retur. Hvilken adresse kan jeg bruke?

  SvarSlett
 21. Sirkeline: takk for beskjed. Det hadde sneket seg inn en bokstav for mye i mailadressen. Den er nå rettet.

  SvarSlett
 22. Jeg strikker ikke selv, men skal legge ut link ;) Stå på!

  SvarSlett
 23. Dette var et godt prosjekt å delta i. Vi garn"kjerringer" har jo altid en (eller mange flere) rester for slike lapper.
  Har delt på FB, håper mange blir med. Stå på dere gjør en kjempejobb!

  SvarSlett
 24. sissel marie steinnes fjelde6. februar 2011 kl. 07:17

  Hei! Har vore i Okhaldunga fleire gonger sjølv. Har og hatt med både tepper og luer til nyfødte. Er fantastisk å sjå og oppleve på nært hold at hjelpen kjem fram og at det nytter.

  SvarSlett
 25. Dette prosjektet tente jeg på straks, så nå er jeg i full sving med strikkepinnene. Planen er å lage et helt teppe, får se hvor langt jeg kommer. Jeg syr lappene sammen etterhvert, så blir det ikke så mye garnfesting tilslutt. Flott tiltak! Skal prøve å få laget meg et innlegg på bloggen min, så kanskje flere blir med på dette.:)

  SvarSlett
 26. Hei. Vi kommer fra mellomtrinnet på Lovund skole. Vi er nå igang med å strikke lapper til Nepal. Vi synes prosjektet er kjempebra og ønsker dere lykke til!
  Hilsen Lovund skole

  SvarSlett
 27. Vil sokkegarn fungere med 15-25% syntetisk materiale?

  SvarSlett
 28. Flott prosjekt! Hiver meg rundt og legger ut en link til dette prosjektet, og garn rester har jeg nok av, så da skal det nok bli noen lapper etter hvert :)

  SvarSlett
 29. Morsomt å finne disse sidene i kveld; har vært på bedehuset og hørt et par små episoder fra Okhaldunga. Bedehuset vårt har i flere år samlet inn penger til ulike Normisjonsprosjekt i Nepal, blant annet til dette sykehuset. Nå skal jeg passe på å tipse "strikkekjerringene" om disse ullteppene!

  Lykke til videre med den kjempeviktige innsatsen dere gjør!

  SvarSlett
 30. Kjempeflott prosjekt!! Jeg har en god del garnrester, men sliter med en vond skulder og lurer derfor på om det er greit å strikke på strikkemaskinen (glattstrikk)? Da kan jeg nemlig delta fortsatt :)

  SvarSlett
 31. Hei Jeg har nettopp sendt ned to ulltepper som jeg har strikket, itillegg sendte jeg også ned minst 30 par med ullragger som min mormor har strikket i forskjellige størrelser, samt mange andre varme plagg... dette er et flott tiltak.... :)

  SvarSlett
 32. Er nå ferdig med et helt teppe ( 7 x 8 lapper). Nå har jeg strikket 6 luer som jeg ogaå skal sende med. Det er så givende å sitte å strikke med omtanke i hver maske. :) -Oppforder alle strikkeglade til å bidra med det de kan. Jeg er blitt helt bitt av strikkebasillen :D

  SvarSlett
 33. Vi er noen fra Nettby som lagde ei gruppe, strikking og hekling for mennesker i nød, og vi har sendt masse til et gamlehjem i Litauen, barnehjem i Litauen, 6 familier derfra og har også hatt 2 sendinger til de narkomane og husløse i Oslo og Trondheim :) Vi begynte også med lapper, men det ballet fort på seg :)) Har lagd mange tepper, fargerike og fine :) Vi vil også prøve å dra igang lapper/remser/ tepper til dere sånn at vi kan være med og bidra litt overalt :))

  SvarSlett
 34. Hei

  Får jo aldri sendt pakken med lapper, luer og sokker. For det kommer hele tiden nytt arn i huset og nye ting er på gang hver dag hehehe..
  Over helga må jeg vel begynne å sende noe antar jeg. Strikkekassen med de ferdige produktene begynner å renne over ;) -Ha en fin strikkedag!

  SvarSlett
 35. Hvorfor kommer det ingen svar på spørsmål fra sjeler som er seriøse og gjerne vil hjelpe til?

  SvarSlett
 36. Beklager, jeg var for kjapp: Jeg ser at utfyllende svar kommer i senere innlegg.
  Kjempebra opplegg, jeg fant denne bloggen igår, og igår strikket jeg den første lappen:)
  Gud velsigne dere rikelig, alle som èn!

  SvarSlett
 37. Flott tiltak !

  Min mor på nærmere 88 år sitter nå å strikker lapper. Kjekt å kunne føle seg til nytte !

  SvarSlett
 38. Endelig noe skikkelig å bruke mine utallige restenøster til!! Gjøre ferdig et par ufo-er nå, så er det lapper det kommer til å gå i! =)

  Men ser også at luer kan være greit - da blir det nok noen slike også =)

  Blir laget et blogginnlegg om dette i kveld når jeg kommer hjem fra jobb, for dette vil jeg flere skal få opp øynene for!

  SvarSlett
 39. Heisann!
  Har prøvd å sende meil til den meiladdressen som står der,men ikke noe svar...har mange lapper å sende ;-)

  SvarSlett
 40. Dette varmer også våre hjerter på hovedkontoret til Normisjon i Oslo

  SvarSlett
 41. so flott prosjekt..

  SvarSlett
 42. Så flott prosjekt. Ullgarn har jeg nok av, og når jeg attpåtil slipper å feste trådene er det jo topp. Dette vil jeg prøve på. ;-)

  SvarSlett
 43. Skal se om ikke det blir noen lapper fra meg også etterhvert! Liker slike prosjekter jeg!
  =) Misemor

  SvarSlett
 44. Hei!
  Jeg skulle egentlig bare se på fargeutvalget til Du store alpakka, da jeg kom over dette prosjektet. Jeg tente momentant på dette flotte initiativet, og har nå strikket 15 lapper siden mandag kveld. I dag har jeg også satt min 82år gamle mamma i sving!:)
  Så om litt får dere et ferdig teppe i posten fra oss:))

  SvarSlett
 45. Hei damer. Jeg må jo bare få si at dere er helt fantastiske!!! Etter å ha lest bloggen deres må jeg jo bare strikke et pledd eller 2 å sende til dere, Blir så varm om hjertet når jeg leser om slik gode mennesker som dere er!!!! Lykke til videre og jeg skal være med å bidra.

  SvarSlett
 46. Dette er fantastisk. Jeg holder nå på med et helt teppe, ikke bare lapper. Støtter slike fantastiske prosjekter som dette. Det er veldig rørende å se bildene med babyer som ligger innpakket i teppene.
  Mvh
  Birgit fra Fredrikstad

  SvarSlett
 47. Hei!
  Jeg synes dette er et veldig fint prosjekt, men har noen spørsmål...

  1. Får pasientene teppene hvis og evt. når de blir utskrevet?

  2. Skal teppene kunne vaskes på noe spesielt? Hvis man vasker dem før de sendes; hva skal man vaske dem på?

  3. Dere skriver at hvis mødre ikke har klær til den nyfødte babyen, får de et lappeteppe... Betyr det at det er ønskelig med babyklær i ull og/eller bomull (f.eks. bukser, jakker, heldresser, bodyer m.m.)?

  4. Hva med leker og kosedyr? Kan jeg lage det som innlagte babyer/småbarn kan leke med, og disse og "vanlige" nyfødte (eller småbarn) kan få?

  SvarSlett
 48. Strikket til nyfødte i Norge. Kom over dette tilfeldig, og ser at her er det større behov. Har et teppe ferdig - ikke fullt stort nok, men stort nok :-). Har noen luer på vei, trengs vel de også. Barn er barn - uansett hvor de blir født. Ikke alle er heldige og blir født i Norge!

  SvarSlett
 49. Dette syntes jeg virkelig er et flott prosjekt. Har vegrent meg mye for å lage ting til nyfødt intensiv her i landet for de som får barn i Norge har godt nok råd til å kjøpe sine ting etter min mening. Så når jeg så dette her så fikk jeg lyst til å bidra. Men lurer på om det er greit om jeg hekler tepper også? Eller tepper som jeg tover ferdige før jeg sender de? Så herfra blir det ferdige tepper. Har mye restegarn som trengs å brukes opp. Og det er utrolig mye ull.

  SvarSlett

legg gjerne igjen en hyggelig melding.

Spørsmål vil bli svar på så snart som mulig
med oppdatering i teksten :)