Hei alle dere som er engasjert i Nepalteppeprosjektet!
Sommeren er for det meste forbi og nå er verste regntiden med jordras i Nepalfjellene over.
Veiene er snart klare til å ta imot varetransporter.
Derfor har vi nå igjen startet opp med pakkesendinger med tepper til Okhaldhunga sykehus.
Her er teppene og annet som vi har mottatt etter at vi tok forrige bilde i mars.
Viktig melding til alle dere som fortsatt vil bidra med tepper:
Kristin ønsker helst å motta lappetepper!!!!
Jeg traff Kristin i Stavanger i sommer og vi pratet Okhaldhunga og tepper.
Hun er takknemlig for at de nå har god tilstrømning av tepper. Hun fortalte videre at hun har, etter flere års utdeling av tepper, sett at det er lappetepper som har størst nytteverdi.
Babyene som får teppene bruker ikke bleier slik vi er vant med her i Norge. Mammaen tuller babyen inn i gammelt tøy eller babyklær.
Ullteppene blir "svøpt" utenpå og tar imot all væske som naturlig kommer fra babyen.
Da er det viktig at tepper er:
1. av ull som isolerer og ikke blir kaldt når det blir fuktig
2. stødig i strukturen. Da blir det ikke strukket så lett alle veier.
3. er stort så det kan tulles rundt babyen flere ganger + at barnet kan bruke det også når det vokser til.
Vi har tidligere informert at helstrikkede og heklede tepper også er OK. Derfor må vi nå trekke det tilbake og pressisere Kristins ønske om helst å få tilsendt: Lappetepper.
Lappetepper:
Garntype: Halvtykt ullgarn, f.eks koftegarn o.l. (ikke sokkegarn)
Babygarn: strikk med dobbelt garn
Svært tykt garn: unngå det svært tykke garnet, uegnet til babyer
Størrelse: 100-110 cm i firkandt. Det er ikke problem om det er større.
Utførelse: Strikk lapper eller "lappe-remser". Bruk begynning og avslutningstrådene til sammensyingen. Det gjør teppet mer solid. Fest godt. Avslutt teppet med en heklekandt rundt. Teppene får røff behandling i bruk og må være solide.
Ellers gjentar vi det vi har oppfordret til tidligere:
- at dere som har mange tepper å sende, kan sende ut til sykehuset direkte. Dere kan skrive til oss og be om adresse og tips.
- at dere som sender via oss gjerne bidrar litt med sendeporto videre. (vi har det ikke som krav). Nå koster hver pakke 557,-(økt i sommer igjen) Gjennomsnitlig får vi 7-9 tepper i hver pakke.
- vi ønsker å få tilsendt ferdige tepper. Lageret med lapper er fremdeles stort her og vi jobber fremdeles med lapper som har komt til oss for flere år siden.
Kristin og Erik Bøhler er om få dager på veg tilbake til sykehuset etter sommeropphold i Norge. Vi regner med å få nye brev fra Kristin om noen uker og da legger vi de ut på bloggen.
Vi ønsker dere alle gode sensommerdager.
mvh nepalteppejorunn :)
Tilbakemeldingen fra Kristin i Nepal viser at lappetepper er stødigere enn tepper som er strikket som ett stort stykke da sømmene mellom lappene gjør teppet stødigere. Det blir ikke dratt og strekt på samme måte for sømmene holder teppet på plass. Teppet tulles mange ganger rundt babyen.
Noe som også gjør lappetepper stødigere enn mange av de helstrikkede teppene er tykkelsen på garnet. Mange av de helstrikkede teppene er strikket med babyull som slites fortere enn det halvtykke garnet de fleste lappeteppene er strikket med.
(vi tar imot de teppene som er helstrikkede, men skal du begynne på et nytt teppe så kan det være greit å vite hva som er optimalt i forhold til bruken i Nepal)
Hei!
SvarSlettJeg har strikket noen tepper til dere som jeg etterhvert skal få somlet meg til å sende av gårde. Men jeg undres litt over at det nå spesifiseres at det foretrekkes lappetepper framfor helstrikkede tepper. Kan ikke se at det kan være den helt store forskjellen?
Hilsen Bente
Hei.
SvarSlettJeg holder på med et teppe, striper men det blir helstrikket. Skal teppet tåle litt er det vel bedre med helstrikket enn lappet/sydd sammen?
lurer også på dette.
Vennlig hilsen Inger